Helppoa hakukoneoptimointia – näin parannat yhdistyksesi sijoitusta Googlessa
24.3.2025

Hakukoneoptimointi tarkoittaa keinoja, joilla kotisivut saadaan näkymään paremmin Googlessa. Se ei ole rakettitiedettä – pienillä teoilla voit parantaa yhdistyksesi löydettävyyttä ilman teknistä osaamista.
Testaa ensin nykytilanne
Kokeile hakea Googlesta ensin yhdistyksesi nimellä. Jos kotisivut eivät löydy ensimmäiseltä sivulta, hakukoneoptimointia kannattaa tehdä. Mieti myös, millä muilla sanoilla yhdistystäsi pitäisi löytää. Esimerkiksi:
✔ Luontoyhdistys: "linturetket", "luontoretket Uusimaa"
✔ Urheiluseura: "juniorijalkapallo Helsinki", "jalkapalloharjoitukset"
✔ Eläinsuojeluyhdistys: "kissan adoptointi", "löytöeläinkoti"
Miten löytää hyvät avainsanat?
Hyviä avainsanoja ei välttämättä tarvitse etsiä työkaluilla – riittää kun mietit, mitä ihmiset kirjoittaisivat Googleen etsiessään yhdistyksesi toimintaa. Missä tapahtuma järjestetään? Mitä siinä tehdään? Kenelle se on suunnattu? Esimerkiksi: "luontoretki Uusimaa", "kissan adoptointi Espoo" tai "jalkapalloharjoitukset 10-vuotiaille". Näin löydät luonnollisia ja toimivia hakusanoja ilman teknistä kikkailua.
Jos haluat testata sanoja nopeasti, kokeile Wordstreamin avainsanatyökalua – se toimii ilman kirjautumista ja antaa hyviä ideoita myös suomeksi. Lisäksi voit tarkistaa, millä hakusanoilla ihmiset löytävät yhdistyksesi kotisivut nyt, jos käytössäsi on Google Search Console. Googlen hakutulossivun oikeassa reunassa näkyvä "Search Panel" (tietopaneeli) voi myös auttaa, jos yhdistyksesi näkyy siellä – se kertoo Googlen mukaan olennaisimmat tiedot toiminnastanne. Oman yhdistyksen tiedot voi lisätä Googleen Google Business Profilen kautta. PS. Käytä yhdistyksen yhteistä Gmail-soitetta jos sellainen löytyy.
Selkeät otsikot ja hyvä sisältö
✔ "Kevään vaellusretket – ilmoittaudu mukaan!" toimii paremmin kuin "Tule mukaan, tämä kannattaa!"
✔ Kerro tärkeimmät tiedot suoraan: "Vaellusretki 10.5. Nuuksiossa. Lähtö klo 10, ilmoittaudu 3.5. mennessä."
Kuvien ja linkkien merkitys
✔ Nimeä kuvat kuvaavasti, esim. "yhdistyksen-retki-kesa-2024.jpg", ei "IMG1234.jpg".
✔ ALT-tekstit auttavat Googlea: "Yhdistyksen vaellusretki kesällä 2024.".
✔ Kuvatekstit voivat sisältää avainsanoja ja parantaa näkyvyyttä Googlen kuvahaussa.
Teknisiä perusasioita
✔ Kotisivujen nopeus: Käytä kevyitä kuvia (esim. WebP-muoto) ja vältä turhia sisältöjä sivustolla.
✔ Mobiiliystävällisyys: Testaa sivut kännykällä – jos ne eivät toimi hyvin, harkitse kotisivu-uudistusta.
✔ Turvallisuus: Varmista HTTPS-yhteys. Yhdistysavaimessa tämä on automaattista, WordPressissä se täytyy yleensä tilata erikseen. Esimerkiksi Google Chromessa osoiterivin vasemmalla puolella on merkintä joka kertoo onko yhteys turvallinen eli HTTPS-salattu.
Ole kärsivällinen – ja realistinen!
Googlen hakutulokset eivät muutu hetkessä. Tulokset voivat näkyä vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua, mutta pienillä teoilla yhdistyksesi löytyy paremmin.
Hakukoneoptimoinnissa on kyse kilpailusta – joillakin hakusanoilla voi olla vaikeaa päästä kärkeen ilman maksullisia mainoksia. Esimerkiksi hakusanalla "jalkapallo Helsinki" kilpailu voi olla kovaa, ja mainokset voivat olla ainoa keino nousta näkyviin hakutulosten etusivulle.
Myös ulkopuoliset linkit, kuten yhteistyökumppaneiden tai kattojärjestöjen sivuilta tulevat linkit, voivat auttaa näkyvyyttä. Mitä enemmän sivustolla käy kävijöitä ja mitä pidempään he viipyvät, sitä paremmaksi Google sen arvioi.
Haluatko parantaa yhdistyksesi näkyvyyttä verkossa?
Tekoäly tarjoaa uusia mahdollisuuksia kotisivujen hakukoneoptimointiin ja sisällöntuotantoon. Nettitiimin Yhdistys.AI-palvelut auttavat yhdistyksiä hyödyntämään tekoälyä tehokkaasti, esimerkiksi kotisivujen sisällön kehittämisessä ja hakukonenäkyvyyden parantamisessa.
Ota yhteyttä, niin keskustellaan, miten voimme yhdessä viedä yhdistyksesi digitaaliset palvelut uudelle tasolle tekoälyn avulla!
PS. Tämäkin blogi on kirjoitettu tekoälyä hyödyntäen – mutta jokainen fakta on kriittisesti tarkistettu ja varmennettu, jotta voit luottaa sisältöön.
Haluatko lisää vinkkejä ja inspiraatiota?
Seuraa meitä somessa ja saat käytännönläheisiä neuvoja yhdistyksen arkeen!